tisdag 28 augusti 2012

Succédessert! RAW chokladtryffeltårta

För att avnjuta de kanske allra sista sommardagarna (??) bestämde jag och min mor oss för att lämna mina småsyskon hemma att klara sig själva (?!) eftersom min far är på jobbresa i Grekland. Tänk den som fick stå ut med 30 graders värme och sol i en vecka! Nej, vi åkte ut till kusten där vi har en del av vårt sommaruppehälle. Två dagar fyllda med läsning, eldning i vedspisen och såklart, tittande på matlagningsprogram på någon av gratiskanalerna.

I söndags, ett par timmar innan avfärd, slog jag på dumburken för att få koppla av lite extra framför Det goda livet (River Cottage på engelska!). Temat för denna sommars säsong av Det goda livet var tydligen att endast äta vegetabiliska produkter-vilket kan låta trist, men enligt programledaren var fantastiskt! Kanske något att prova nästa sommar! Åh, jag längtar tills jag får chansen att härska över en egen köksträdgård. Finns det något mer romantiskt? Jag kan sitta och drömma om de mest vackra, solmogna tomater i mitt egna lilla trädgårdsland, stort nog att rymma en paviljong med bord, och kanske ett växthus med!

För att komma till saken, detta avsnitts tema var RAW food. Trenden har varit påtaglig här i cybervärlden i ett par år nu, och det går i enkla ord förklarat ut på att inte upphetta något till mer än 38 grader, för att undvika förluster av näringsämnen. Förlåt om jag missförstått detta! Jag har verkligen inte forskat på detta ämne en längre stund.

Gästerna, specialister på RAW food, i programmet gjorde små grönsaksknyten med hjälp av en otroligt häftig matlagningsteknik; att använda en matlagningstork (? heter det så?!)! Det var dock inte detta som gjorde att jag snabbt ville hoppa in i köket och testa på något som uppfyller kraven på RAW food. Stjärnan i detta avsnitt var Laura Coxeter's RAW chocolate Ganache Tart! Chokladtryffeltårta, kanske man kan säga på svenska! Det såg fantastiskt gott ut, och dessutom väldigt enkelt! Jag bestämde mig för att inte göra någon botten, eftersom jag är all about the filling, så att säga. Det blev nog så gott ändå! Jag kan absolut tänka mig att testa på bottnen till en cheesecake, som ett nyttigare alternativ till digestive+smör.

Har jag glömt att säga att jag är otroligt intresserad av hälsa och allt vad det innebär? Det är svårkombinerat med min passion för bakning och matlagning, men ibland klickar det trots allt.

Ja, så hur blev tryffeln då? Jo, alldeles oemotståndlig!
Jag har tyvärr ingen bild på den.
För det första så hällde jag ut i fyllningen i en rosa plastskål från IKEA, anno 1999. Alltså blev den inte särskilt vacker.
För det andra så började jag äta upp den innan den ens blev klar.
För det tredje, så vet jag inte hur man laddar över bilder till datorn från min systemkamera, så jag iddes inte ens fotografera den.

Jag snor ursprungskällan till receptets bild!
Förlåt ;)! En liten bild, men om ni testar receptet får ni en bättre uppfattning!
Laura Coxeter’s Raw Chocolate Ganache Tart.


Åh, silkeslen chokladtryffel, med en hemlig ingrediens!

En riktigt snabb och nyttig och GOD dessert, som till och med passar den som endast äter RAW food! Glutenfri, nötfri, vegetarisk, vegansk, äggfri, laktosfri, kan göras sockerfri till och med! Alla LCHF-are gillar nog denna med sötningsmedel i stället!

Men nu behöver ni inte vänta längre. Här kommer receptet!
RAW-chokladtryffel, ett omarbetat recept på Laura Coxeter's RAW chocolate Ganache Tart
För 6 personer, men kan enkelt delas upp till 12 personer som fått en ordentlig middag.
Ingredienser:
4 mogna avocados
150 g kallpressad kokosnötsolja (jag hade ingen sådan hemma för tillfället, så jag tog av ett silvrigt paket kokosfett i kylen, det funkade bra för mig! Inte lika nyttigt kanske dock!)
Vanilj från 2 vaniljstänger
200 g kakaopulver
En nypa salt
300 g agavesirap eller annat sötningsmedel, anpassa enligt smak (River Cottage föreslår coconut blossom sugar, men jag tycker att det verkar lite overkill)

Gör såhär: 
Mixa allting i en matberedare, tills det är slätt och fint. Häll i valfri form, (en skål->chokladkräm, en pajform->fin chokladpaj) och sätt in i frysen. Smeten bör ha stelnat så att man kan skära bitar av den. Du kan självklart börja äta smeten innan du satt in den i frysen, eller gå flera vändor mellan frysen och vad du nu håller på med för att ta dig en sked då och då, bara för att få njuta lite extra i vardagen.

Den här tryffeln är väldigt mäktig. Den är otroligt god. Och unbelievably hälsosam. Jag orkade inte ta mer än ett par teskedar åt gången. Men jag lyckades åtminstone få i mig två portioner på ett dygn. Det var inte lätt. Det involverade stora ansträngningar, men det var det nog värt!
                                                                                                                                         
Kom ihåg, att trots att det är så nyttigt, så är det väldigt mycket (bra sådant!) fett i, och detta gör att du som räknar kalorier kanske bör springa ett extra varv i skogen om du tänker njuta av denna. Eller, så struntar du i det och bara njuter.

Här kommer dock förslag på obeprövade förändringar som kan minska energiinehållet i denna mäktiga, mindblowin' tryffel: 
Byt ut en del av avocadon och agavesirapen mot banan, det är krämigt och gör sig bra på detta sätt.
Testa att byta ut kokosoljan mot den tjocka massan som man hittar i kokosmjölksburken, den med fullt fettinnehåll förstås!
Byt ut agavesirapen mot t.ex. Stevia eller Sukrin. Smaken kanske blir sämre men man gör som man vill! Det blir nog gott ändå!

NJUT!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar